#sjekkdeg! Konisering og svangerskap kan by på store utfordringer!

Som overskriften tilsier, jeg kommer med en oppfordring til deg: #SJEKKDEG! Ingen digger å gå til gynekologen, men det kan redde livet ditt! Idag fikk jeg en kommentar på et innlegg fra Anja, bloggeren bak Avdeling Holt  om HPV vaksinen og det inspirerte meg til å skrive dette innlegget.

Dere som har lest bloggen min en stund og kjenner meg, vet hva kreft betyr for meg. Jeg har dessverre opplevd mye kreft. Mamma døde av kreft, Markus som ble født med kreft og onkelen min som døde av kreft. Kreft suger! Det kanskje mange av dere ikke vet, er at jeg selv var med i HPV studie for mange år tilbake, før vaksinen ble godkjent. Kort fortalt er HPV en infeksjon man kan bli smittet av ved seksuell omgang. Som i verste fall kan føre til celleforandring som igjen kan føre til livmorhalskreft. Det finnes over 100 forskjellige typer av HPV viruset og mange er helt ufarlige også.

#sjekkdeg!

Studiet pågikk i 5 år. Noen år ut i studie ble det påvist unormal celleforandring på stadie 4. Jeg ble da operert, konisert som det heter. En liten del av livmortappen ble fjernet. Dette ble gjort for at ikke celledelingen skulle kunne utvikle seg til livmorhalskreft.

Det jeg aldri hadde tenkt på var at dette kunne påvirke et svangerskap senere. Jeg mener, jeg var 20 år da jeg ble operert og hadde ingen planen om å få barn på det tidspunktet. Jordmor under svangerskapet med Daniel nevnte heller ikke noe om dette. Min oppmerksomme jordmor, Hilde som fulgte meg tett de 3 siste svangerskapene, gjorde meg obs på dette da jeg var gravid med Sebastian. Hun sa jeg hadde 3-4 ganger større sjanse for å føde tidligere. Heldigvis har alle mine fire svangerskap gått til termin og jeg har ikke hatt noe problemer med det. Kanskje jeg var heldig. ca 17 % av alle som er konisert føder før fullgåtte 37 uker. Dessuten har kvinner som er konisert å.

Dagens viktige oppfordring: #sjekkdeg og del dette innlegget med en venninde! Ingen ønsker å utsette seg barnet i magen eller seg selv, for økt risiko for abort eller for tidlig fødsel. Er det lenge siden du sjekket deg, ring å bestill en time NÅ! Jeg sjekker meg en gang årlig og har heldigvis ikke hatt noen unormale celleforandringer siden da. Sjekker du deg jevnlig?

Ha en strålende kveld!

Klem,

Linn 💙

 

 

 

Annonser

9 kommentarer til “#sjekkdeg! Konisering og svangerskap kan by på store utfordringer!

 1. Teresia

  Jeg er konisert. Det er det verste jeg vært med om. Ja, ikke koniseringen i seg selv, men da de skulle klype bort biter av tappen for å sjekke hva det var for type forandringer de oppdaget…

  Jeg var rundt 28 når de i en rutinesjekk oppdaget noen type forandringer. Sjokket kom jeg til den utøkte prøven. Når de skulle ta utøkte prøver skrek jeg som en grisbebis. De sa att de fleste ikke føler noe mer enn som en blodprøve og at jeg nok var ekstra følsom der. Etter det oppdaget de mer forandringer. Jeg ble da konisert. Dette var ikke noe som gjorde vondt, da jeg var søvd.

  Helt ærlig, jeg føder heller barn enn å tar den utøkte prøven en gang til, i hvert fal uten bedøvelse. (Og jeg har født tre barn naturlig). Ikke tro at jeg angrer dette på noen måte. Jeg er takknemlig at de oppdaget forandringene i tide, og at jeg bor i et land der de kan oppdage det.

  Nå finnes det en vaksine som minsker riskene å få forandringer, og jeg kommer til å kreve at min datter tar vaksinen. For meg er det, som jeg skjønner, ikke mulig å ta vaksinen når jeg hatt forandringer (og med tanke på min alder 😉 ). Jeg går på undersøkelser idag, ca hver annet år, og biter hard sammen tennene når jeg tar det. Det føles egentlig ikke så mye, men den klypingen har arret meg for livet, mentalt, men jeg er enda mer redd å få kreft. Bra innlegg! 😊🌸

  Svar
 2. Andrea

  Veldig viktig tema!👍 Jeg skal faktisk inn og fjerne livmorstappen til uka! Har oppfordret alle jeg kjenner til å sjekke seg! Dette er tross alt ikke noe man lett merker, da er det gjerne for sent.

  Svar
 3. Louise

  Sjekker meg? Om jeg gjør. Aldri hatt celleforandringer før. Nå taes også HPV test av celleprøven som standard. Nytt av året! Har tatt to celleprøver og en biopsi. Alle har vist lette forandringer. Nå ble det også tatt HPV, og den var positiv for nr 16 (agressiv variant). Kontroll om 4 mnd og dersom det fortsatt er forandringer og/eller pos HPV så skal jeg koniseres. Håper det går bra! Viktig sak dette her.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.